Berry’s Gedachten: Koopzucht in december

black-fridayMet regelmaat laat onze gastblogger Berry zijn gedachten gaan over actuele zaken en verwerkt dit in een column, deze week:

De maand december: Buy or die

Van inflatie naar deflatie en van spaarzaamheid naar de universele koopdrang van de maand december. Aanbiedingen, kortingen, alles moet weg, noem het maar op want alles is mogelijk als het gaat om spenderen in de maand december. We lijken wel een stelletje consumeringsjunkies die de pan uit zouden flippen als wij geen geld kunnen uitgeven aan al die aanbiedingen die onze consumeringsdrang op hol brengen. Nu maken wij het nog niet zo bont als onze mede verslaafden in Amerika op Blackfriday, maar de minnetjes achter de bedragen op onze bankrekeningen, zullen toch ergens overeenkomsten laten zien.

Het is de maand van de feestdagen, de maand waarin er cilindervormige gaten ontstaan in onze handen. Het is de maand waarin de behoefte naar vieringen wordt aangewakkerd en producenten en marketeers er van alles aan doen om januari extra koud en armoedig te maken. Kinderen die spastische aanvallen krijgen bij het openen van hun cadeaus, diners waar Masterchef niet aan kan tippen, champagne die regent en vuurwerk dat dondert door de straten. In december is iedereen happy, zelfs de krenterige onder ons die hun partners niet in toom kunnen houden, zijn na een geplunderde bankrekening, happy in december. Het is de maand waar wij als premiejagers achter de mensen aanzitten die ons nog geld verschuldigd zijn, zodat wij kunnen voorkomen dat zij ons geld besteden aan een of andere aanbieding.

Op de laatste dag van december vindt de uitbarsting plaats terwijl wij de dag erna alweer worden geconfronteerd met de harde realiteit die januari met zich meebrengt. Wij geven gezamenlijk miljarden uit in december en behoeden ondernemers van hun ondergang. Het is de grootste piek in het jaar qua consumeren maar misschien ook wel qua gezelligheid. Dit consumeringsgedrag geeft ons toch een gevoel van voldoening en zolang wij kunnen genieten van die specifieke momenten in deze maand spoor ik iedereen aan om lekker te genieten in december. Celebrate goodtimes want in januari hebben wij zeker een ander gespreksonderwerp dat niet zo gerelateerd is aan goodtimes.

En voor die ene meneer die ik de mediamarkt zag uitlopen met een flatscreen van 107 centimeter in zijn armen, zonder vervoer of enig zicht op de weg voor hem, je bent toch niet gek!

 

Black Friday gekken

Kids go crazy for presents

Berry

Berry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + acht =