Berry’s Gedachten: Moodswings & Mindtricks

Met regelmaat laat onze Berry zijn gedachten gaan over diverse zaken en verwerkt dit in zijn column “Berry’s Gedachten”, deze week:

Moodswings en mindtricks

Ik had vroeger een buurjongetje die rond de 5 joysticks en 2 gameboy’s kapot heeft gegooid, nadat hij had verloren met gamen. Ik gooi het nu wel op mijn buurjongetje maar zelf ben ik ook weleens de pan uit geflipt, na het verliezen van een potje PES of FIFA. Gamen is slechts een van de velen voorbeelden die onze gemoedstoestand zwaar kan beïnvloeden. Voor de een werkt het ontspannend en bij de ander wekt het agressie.

Nu leven wij in een tijdperk waar er veel draait om het verzamelen van data en het verwerken hiervan. Men wilt simpelweg weten wat ons klokje laat tikken. Een app die mijn hartslag kan meten is op zich niet zo boeiend maar een app die mij gaat vertellen in wat voor gemoedstoestand ik ben, klinkt wel weer een beetje freaky. Ik zie het al voor me dat ik thuis kom en mijn gezin al een pushbericht heeft ontvangen waarin staat dat ik vandaag niet ‘in the mood’ ben.

Dit klonk erg ver van mijn bed totdat ik las over de app Studentlife. Deze app is ook weer een voorbeeld van software die op basis van persoonlijke verzamelde data en algoritmes, berekeningen maakt en bevindingen deelt. Voor het verzamelen en bijhouden van data worden de smartphone sensoren gebruikt. De software registreert bijvoorbeeld bewegingen en zoals alle vele andere apps, breekt ook Studentlife in op jouw privacy door het registreren van het aantal smsjes, telefoongesprekken en het activeren van je microfoon. Deze inbraak op jouw privacy gebeurd natuurlijk alleen met jouw toestemming.

Het monitoren van onze gemoedstoestand en stemming kan als stap 1 worden gezien, je kan zelf al raden wat stap 2 is. Volgens veel conspiricy theorieën is men er al op uit om onze gemoedstoestand en zelfs ons brein te beïnvloeden en te manipuleren. Ook dit klinkt weer erg freaky maar laatst kwam naar buiten dat Facebook al hiermee heeft lopen experimenteren door bijvoorbeeld alleen negatieve of positieve berichten op mensen hun tijdslijnen te plaatsen. Darpa (instituut militaire technologie) gaat nog een stapje verder. Met behulp van transcraniële magnetische stimulatie (TMS) kan men de temporele kwab van andersdenkenden stimuleren met elektromagnetische velden. Met de voorgaande zin wilde ik even interessant doen dus vraag mij niet wat dit precies inhoudt. Wellicht dat de film Manchurian Candidate een indruk kan geven van wat dit inhoud.

For the time being geef ik graag zelf aan hoe ik me voel en zal ik de moodswings van mensen in mijn omgeving, blijven accepteren als normaal menselijk gedrag. Toch zou het stiekem wel handig zijn als ik met één druk op de knop, alle irritante mensen in mijn omgeving ergens een uurtje kan laten touwtjespringen. Thanks voor het lezen, ik ga weer verder luisteren naar Pharrel’s Happy!

Onderstaand vind je andere apps waarmee jouw gemoedstoestand wordt gemeten.

  • What’s my m3 (checkt of je lijdt aan mentale problemen)
  • T2 Mood Tracker (geeft inzicht in jouw stemming of gemoedstoestand)

 

Berry

Berry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 5 =