Berry’s Gedachten over 3D printing

 

Met regelmaat laat onze Berry zijn gedachten gaan over actuele zaken en verwerkt dit in zijn column “Berry’s Gedachten”, deze week:

Hey schat kan jij nog eventjes twee pizza’s en wat spijkers uitprinten?

Hoelang gaat het nog duren voor de 3D printer een onmisbare techniek wordt in ons huishouden? Als wij de verschillende nieuwsberichten en youtube filmpjes mogen geloven lijken de mogelijkheden oneindig. Zo is de 3D printer al gebruikt voor het vervangen van aangetaste ruggenwervels bij de zieke 12 jarige Mighao uit China. Deze techniek voorkomt dat er in de medici gebruik moet worden gemaakt van schroeven en cement. Ook is door middel van deze technologie slijtage van implantaten verleden tijd. Voor mensen die ernstige botbreuken hebben gehad en rondlopen met bijvoorbeeld stalen pinnen en schroeven zal dit klinken als een zeer goede ontwikkeling en bijkomstigheid.

Berry's 3D Gedachten

Niet alleen in de medische wereld worden de voordelen van de 3D printer ten opzichte van traditionele processen uitgebuit. Zo zijn er al verschillende koks die experimenteren met de vele mogelijkheden op kook niveau die 3D printen mogelijk maakt. Het ziet er allemaal nog een beetje freaky uit maar zolang het goed smaakt, gezond is en qua uiterlijk blikken weet te vangen, ben ik ervan overtuigd dat ook 3D geprint voedsel de toekomst is.

Berry's 3D Gedachten

Als Johan Cruijff mag meewerken aan de handleiding en gebruiksomschrijving van de 3d printer dan zal er in deze handleiding onder de kop ‘Let op’ ongetwijfeld de uitspraak ‘ieder voordeel heb zijn nadeel’ naar voren komen. Zo hebben velen van ons al de 3D geprinte machine geweren gezien en wat te denken van de 3D geprinte sleutel waarmee je overal toegang kan verlenen voor jezelf. Ramkraken, ruitjes intikken en opzoek gaan naar open luikjes, lijkt straks verleden tijd te zijn. De crimi 2.0 draait gladjes het slot van de deur open en loopt huizen binnen alsof hij er zelf de huur afdraagt. Stel je eens voor als deze techniek zich zover ontwikkelt dat er zelfs organen kunnen worden geprint. Wat voor gevolgen heeft dit voor alcoholisten die thuis of bij de huisarts een nieuwe lever kunnen uitprinten? Zoals Johan al zei ‘ieder voordeel heb zijn nadeel’.

Berry's 3D Gedachten

Een andere belangrijke vraag die wij ons moeten stellen is wat voor invloed deze printers zullen hebben op verschillende branches die ons momenteel voorzien van tal van producten die in de nabije toekomst misschien wel simpelweg thuis uit te printen zijn. Voor mijn gevoel loopt deze technologie iets te ver voor op een eventueel verdienmodel dat nog moet worden ontwikkeld. Het lijkt erop alsof men bewust nauwelijks tot geen marketing zet achter de 3D printer. Ik zie zo vaak reclames voorbij komen van Staples voor kleurenprinters en goedkope cardridges, maar 3D printers komen nooit voorbij. Want wat gebeurd er nou als wij allemaal binnen een mum van tijd de kennis vervaardigen om met dit printertje overweg te kunnen. Wat betekent dit voor de Praxis of Karwei? En zijn de kinderen van Masterchef kids de toekomst of is dat kleine Dexter die momenteel in zijn laboratorium met een druk op de knop een driegangen menu in slechts 5 minuten bereid?

Wij houden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten! Nu weer terug naar me zeurende vriendin, nu ik eraan denk wordt het misschien tijd om een nieuwe uit te printen! Weird science!

Berry

Berry

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 8 =