Berry’s Gedachten: World War Tech

Met regelmaat laat onze Berry zijn gedachten gaan over diverse zaken en verwerkt dit in zijn column “Berry’s Gedachten”, deze week:

World War Tech

Laten we hopen van niet maar we bevinden ons momenteel in onzekere tijden wat betreft wereld vrede. Conflicten zullen er altijd zijn maar op dit moment voelt vrijwel iedereen dat er iets groter dan een conflict aan het broeien is. Voor de meesten van ons betekenen oorlogen leed en verdriet maar hoe naar het ook is en klinkt, betekent oorlog voor grootmachten, een bron van inkomsten. Jaarlijks wordt wereldwijd zo een 1,5 biljoen dollar besteed aan militaire uitgaven. Technologische ontwikkelingen op militair gebied leveren veel geld op. Het is niet voor niks dat een land als Amerika in 2013 ruim 462 miljard euro heeft uitgegeven aan hun defensie. Een groot deel van deze uitgave is natuurlijk voor de daadwerkelijke bescherming en defensie van het land maar een groot deel wordt ook besteed aan technologische ontwikkelingen en innovatie.

Internationale wapenhandel en politiek gaan hand in hand in deze wereld van macht en kapitalisme. In de miljoenennota is ook naar voren gekomen dat Nederland zijn uitgaven aan defensie zal verhogen in 2015. Nederland behoort ook tot de groep landen die voorop loopt op het gebied van technologische ontwikkelingen in militaire defensie. Vele elektronische apparaten die wij thuis in gebruik hebben stammen ook af van technologische ontwikkelingen uit de militaire defensie. Een voorbeeld hiervan is de magnetron. De techniek achter de microgolven die door de magnetron worden geproduceerd staan in verband met de magnetron radio technologie die in de tweede wereld oorlog werd gebruikt voor communicatie netwerken.spectrum

Anno 2014 maakt defensie gebruik van afweerschilden, drones, robots en hackers. Bij de ontwikkeling die bijvoorbeeld drones doormaken, is het al zichtbaar dat ook de drone zijn toetreden zal maken binnen onze maatschappij als zakelijk of consument product. Er is al sprake van het gebruiken van drones voor bezorgingsdiensten. Stel je eens voor dat jouw pizza vers en warm wordt bezorgd door een drone die ook nog eens smakelijk eten tegen je zegt. Het lijkt op dit moment nog ver weg maar tegelijkertijd ook erg dichtbij. In de fotografie en film wereld worden drones al ingezet voor het maken van foto’s en video beelden.

Vooralsnog worden drones ingezet voor het uitschakelen van bijvoorbeeld terroristische doelwitten. Een van de grootste voordelen van drones is dat ze onbemand zijn en op afstand bestuurbaar zijn. Bij het uitvoeren van een aanval loopt defensie niet het risico een piloot te verliezen door een tegenaanval. De laatste ontwikkelingen omtrent de huidige strijd tegen IS is dat de Amerikanen bezig zijn met het voorbereiden van een zogeheten Drone Strike op IS.drone

Terwijl de Amerikanen bezig zijn met hun snode plannen, hacken de Chinezen er nog steeds vol op los. Hackers kunnen misschien wel worden gezien als de meest waardevolle ‘soldaten’. John Rambo kreeg het wel is waar voor elkaar eigenhandig een heel peloton uit te schakelen maar een kleine groep hackers kan het in theorie voor elkaar krijgen om bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening, gassector en het luchtvaart verkeer van een land plat leggen. Zo een aanval kan voor enorme economische schade en chaos zorgen.

Ook militairen zijn tegenwoordig bepakt met tal van gadgets voor infiltratie en uitschakeling van vijanden. Automatische machine geweren uitgerust met hittesensoren en display camera’s, ultraportable notebooks verwerkt in de mauw van een militaire outfit, GPS trackers en in de toekomst wellicht Google Glass.XOS Suit 02

De buigbare schermen waar Samsung aan werkt voor mobiele telefoons en televisieschermen zijn bij HP ook in ontwikkeling voor defensie. De flexible wrist display moet soldaten in de gelegenheid stellen om op een buigbaar scherm verwerkt in de mouw van hun legeroutfit, routes te checken en orders op te volgen. Dit scherm moet worden opgeladen door zonne energie in plaats van baterijen zodat het gewicht dat de soldaten moeten dragen minder wordt.hp-flexible-displays

Porton Man

Iron Man lijkt werkelijkheid te worden met de ontwikkelingen rondom The Porton Man, een robotachtige pop die de bewegingen van een militair kan nabootsen. The Porton Man is ontwikkeld met Formule 1 technologie en voorzien van meer dan 100 sensoren, die gedurende het uitvoeren van verschillende testen alle data opslaan. Voor de ontwikkeling van The Porton Man is 1.1 miljoen pond uitgegeven. Het is de bedoeling dat er vanuit deze technologie beschermende robotachtige pakken voor menselijke soldaten kunnen worden ontwikkeld.

Al deze technologische ontwikkelingen worden door verschillende bondgenoten aan elkaar verhandeld en deze handel zorgt dus voor aardig wat inkomsten en mogelijkheden tot machtuitoefening voor deze landen. Dat niet al het handelswaar uit deze markt ook geld oplevert of gunstig is blijkt uit de issue betreffende de JSF straaljager. Volgens velen is dit een achterhaalde straaljager die teveel geld kost en geen toegevoegde waarde heeft als vervanger van de F16 straaljager. Amerika wilt hier echter niks van horen want immers is een deal een deal. Als Nederland de JSF niet afneemt dan lijdt Amerika flink wat verlies tenzij er een ander land kan worden gevonden dan onder druk deze straaljagers wilt afnemen.

Ik hoop dat al deze technologische ontwikkelingen op militair gebied niet hoeven worden ingezet voor ‘het verhelpen van conflicten’ en dat de leiders van alle landen een drankje doen en alles chill uitpraten. Wel hoop ik dat deze technologieën door worden ontwikkelt tot consument producten zodat wij onszelf na een harde maand werken weer kunnen voorzien van een nieuwe hippe gadget.

Peace out!

Berry

Berry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 6 =