Berry’s Gedachten: Denken en doen is verleden tijd!

luiMet regelmaat laat onze Berry zijn gedachten gaan over diverse zaken en verwerkt dit in zijn column Berry’s Gedachten, deze week:

Het gaat allemaal vanzelf joh!

Hoe lekker is dat? Een leven waar je kan zitten en vrijwel alles ‘automatisch’ gaat. Het is ook niet zo gek dat een gat in de markt vaak voort komt uit een behoefte naar vergemakkelijking. Zo zijn wij nou eenmaal, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Waar wij vaak niet bij stilstaan, zijn de gevolgen die onze vraag naar vergemakkelijking met zich meebrengt. Want wat is onze functie nog als alles voor ons kan worden gedaan en wij zelf niks meer hoeven te doen?

Te lui om na te denken!

Rekenmachines, navigatie, ‘tarzan’, autocorrectie en voorgeprogrammeerde algoritmes, in de nabije toekomst mag ook BOB shotjes achterover slaan. Van cruise control naar autopiloot, het liefst gaat alles zo makkelijk mogelijk of vanzelf bij ons. Innovatie  en technologie maakt dit allemaal mogelijk en zorgt er ook voor dat wij in een stroomversnelling moeten leren omgaan met de nieuwste technische snufjes en automatiseringen. Vaak hebben wij niet eens de keus om wel of niet mee te gaan in deze ontwikkelingen. Muntjes gaan allang niet meer in de parkeerautomaten en ons sofinummer is sinds de Digid ook verledentijd.

Postduiven vervloeken mail!

Het gekke is dus dat wij automatisering over onszelf roepen. Wij consumeren steeds meer waardoor productie moet worden versneld. Het creëren, verzamelen en overdragen van informatie moet ook zo snel en efficiënt mogelijk. Doordat automatisering zo snel gaat, vraag ik me af waar nou eigenlijk de lat voor ons mensen ligt, en waar de lat voor automatisering ligt? Veel werk wordt uit de handen van mensen genomen door machines en software, en inmiddels lijkt niks meer onmogelijk. Dat deze ontwikkelingen bedrijven in de gelegenheid stellen om flink te snijden in personeel weten wij al. Maar voor werknemers en werkzoekenden zijn de voordelen op de bepaalde arbeidsmarkten ver te zoeken. Vandaar ook dat ik me ook afvraag of de toekomstige toetreders van bepaalde arbeidsmarkten, op de juiste manier worden klaargestoomd voor deze wereld met eindeloze innovatieve en technologische ontwikkelingen. Wij leren talen, rekenen en het beoefenen van een beroep, maar het uitbuiten van onze creativiteit en hobby’s juist in mindere mate, terwijl dat juist een van aspecten zijn die ons onderscheiden van software en machines.

Geen stress

Toch zijn en voelen we ons superslim. We snappen hoe en waarom dingen werken. En ondanks dat we zo langzamerhand een stelletje luie wezens worden, proberen velen van ons toch om ons lichaam en onze hersenen fit te houden. Wij zijn als mensen nou eenmaal van nature innovatief en competitief. Als er iets nieuws is wat ons aanspreekt dan willen wij het leren, en als wij een bezigheid vinden waar wij een passie voor krijgen, dan willen wij graag het beste nastreven. Of dat nou ouderschap, een hobby of werk is, ergens streven wij toch naar ons eigen beeld van perfectie. Alleen al het feit dat wij onszelf kunnen afvragen of het niet leuker, beter en makkelijker kan zorgt ervoor dat wij altijd bezig zijn en onszelf zullen blijven ontwikkelen.

Berry

Berry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 8 =